22.10.11

Коротко про HTML

Все не так складно як здається
HTML-сторінка - це файл, що містить в собі код, створений з використанням мови HTML, HyperText Markup Language (мова розмітки гіпертексту). За допомогою цієї мови описується зміст Web-сторінок, що завантажується в клієнтську програму-браузер. Сам по собі HTML-код виглядає зовсім не так, як представлена сторінка з використанням HTML-коду, завантаженого в браузер. Крім самого тексту, HTML-код міститиме інструкції, які визначать структуру тексту, зовнішній вигляд сторінки, динамічні елементи, вставлені в сторінку, малюнки тощо. За допомогою HTML в сторінку можуть бути вставлені і Java-аплети.

Створити HTML-сторінку або відредагувати HTML-код повідомлення можна за допомогою простого текстового редактора, вводячи вручну всі інстркуціі розмітки.

21.10.11

Засоби миттєвого обміну повідомленнями (IM)

Спілкуйся вільно
Засіб миттєвого обміну повідомленнями (англ. Instant messenger, IM) - спосіб обміну повідомленнями в Інтернет у реальному часі через служби миттєвих повідомлень (Instant Messaging Service, IMS), використовуючи програми-клієнти. Можуть передаватися текстові повідомлення, звукові сигнали, зображення, відео, а також проводитися такі дії, як спільне малювання або ігри. Багато з таких програм можуть застосовуватися для організації групових текстових чатів або відеоконференцій.
Для цього виду комунікації необхідна клієнтська програма, так званий месенджер (англ. messenger - кур'єр). Відмінність від електронної пошти тут в тому, що обмін повідомленнями йде в реальному часі (англ. instant - миттєво). Більшість IM-клієнтів дозволяє бачити, підключених в даний момент абонентів, занесених до списоку контактів. У сучасних програмах повідомлення з'являються на моніторі співбесідника після закінчення редагування і відправки повідомлення.

20.10.11

Мікроблоги

"Twitter — засіб микроблогінга..."
Мікроблог - це різновид блогінга, що дзволяє користувачам писати короткі дописи і публікувати їх. Кожне таке повідомлення може бути переглянуто і прокоментовано в режимі чату ким завгодно, або обмеженою групою осіб, які можуть бути обрані користувачем. Ці повідомлення можуть бути передані різними засобами, включаючи такі, як текстові повідомлення, миттєві повідомлення, електронна пошта, або web-інтерфейс.
Найбільш популярним сервісом мікроблогінгу є Twitter, який був відкритий у липні 2006 року і в 2007 році виграв Інтернет-нагороду в категорії блогів на конференції South by Southwest (англ.) в Остіні. Основним конкурентом Twitter є Jaiku в жовтні 2007 придбаний компанією Google.

19.10.11

Блоги

Сам собі журналіст, редактор,  видавець
Блог (інтернет-журнал подій, інтернет-щоденник, онлайн-щоденник) - веб-сайт, основний вміст якого – це записи (пости) що регулярно додаються, і містять текст, зображення або мультимедіа. Для блогів характерні недовгі записи тимчасової значущості, відсортовані у зворотному хронологічному порядку (останній запис вгорі). Відмінності блогу від традиційного щоденника обумовлюються середовищем: блоги зазвичай публічні і передбачають сторонніх читачів, які можуть вступити в публічну полеміку з автором (у коментарі до блогозапісі або своїх блогах).
Людей, які ведуть блог, називають блогерами. А сукупність усіх блогів Мережі називають блогосферою.
Для блогів характерна можливість публікації відгуків (коментарів) відвідувачами. Вона робить блоги середовищем мережевого спілкування, що має ряд переваг перед електронною поштою, групами новин, веб-форумами і чатами.

18.10.11

Соціальні мережі

Товариш мого товариша...
Соціальна мережа - інтерактивний багатокористувацький веб-сайт, контент якого наповнюється самими учасниками мережі. Сайт являє собою автоматизоване соціальне середовище, що дозволяє спілкуватися групі користувачів, об'єднаних спільним інтересом. До них відносяться і тематичні форуми, особливо галузеві, які активно розвиваються останнім часом.
Зв'язок здійснюється за допомогою веб-сервісу внутрішньої пошти або миттєвого обміну повідомленнями.
Зазвичай на сайті мережі можливо вказати інформацію про себе (дату народження, школу, вуз, улюблені заняття та інше), за якою аккаунт користувача зможуть знайти інші учасники. Розрізняються відкриті і закриті соціальні мережі. Одна із звичайних рис соціальних мереж - система «друзів» і «груп».

13.08.11

«Нові інформаційні технології для власної справи» у м.Гадяч

В рамках проекту ПФ ССУ, що фінансується представництвом DVV International в Україні, 8-12 серпня 2011 року в інтернет-центрі Гадяцької центральної бібліотеки ім. Лесі Українки було проведено тренінг «Нові інформаційні технології для розвитку власного бізнесу».

16.07.11

«Нові інформаційні технології для розвитку власної справи» у м.Полтава

В рамках проекту ПФ ССУ, що фінансується представництвом DVV International в Україні, 11-15 липня 2011 року в тренінговому центрі Полтавської Обласної універсальної наукової бібліотеки було проведено тренінг «Нові інформаційні технології для розвитку власного бізнесу».

20.06.11

«Нові інформаційні технології для розвитку громадських ініціатив» у м.Полтава

В рамках проекту Полтавської філії Суспільної служби України що фінансується представництвом DVV International в Україні з 14 по 18 липня 2011 р. у приміщенні Регіонального навчального центру програми “Бібліоміст”, що знаходиться на другому поверсі Полтавської обласної універсальної наукової бібліотеки ім.І.П. Котляревського було проведено тренінг для представників Інститутів громадянського суспільства Полтави.

15.06.11

Сервіси і сайти для блогерів та веб-майстрів


  • http://www.radikal.ru/ - хостинг малюнків/фотографій
  • http://www.ex.ua/ - сервіс зберігання великих файлів (лише для України)
  • https://www.dropbox.com/ - хмарковий сервіс зберігання інформації
  • http://blogs.yandex.ru/ - рейтинг блогів Рунету від Яндекс
  • http://www.google.com/blogsearch - пошук по блогах
  • http://xhtml.ru/instr/html_editor/ - текстовий редактор HTML